Ryba po grecku a’la carpaccio z dzikiego łososia pacyficznego

7.6K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

1 op. dzikiego łososia pacyficznego ABRAMCZYK (ok. 150 g)

marchew 140 g

por 80 g

2seler 60 g

korzeń pietruszki 40 g

koncentrat pomidorowy 80 g

masło 30 g

bulion 150 ml

duże kapary 6 szt.

1 cytryna

sól, pieprz

olej

świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie

Łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu.

Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na małym ogniu ok. 5 min.

Dodajemy koncentrat, zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę.

Dodajemy przyprawy i masło.

Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia. Łososia doprawiamy solą i pieprzem.

Z sosu wystudzonego sosu greckiego formujemy 3 porcje przy pomocy łyżek, kładziemy na plastrach łososia, układamy kapary i ogórki konserwowe.

Całość dekorujemy kawałkami cytryny, świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 głoss)
Close