Ryba po grecku zapiekana z fetą

8.2K
4.6/5 - (9 ocen)

Składniki

polędwica z dorsza czarnego 200 g

Ser feta 200 g

marchew 120 g

seler 80 g

korzeń pietruszki 60 g

nać selera 50 g

koncentrat pomidorowy 60 g

bulion drobiowy lub warzywny 150 g

świeże zioła

natka pietruszki 30 g

ząbek czosnku

sól, pieprz

chilli

oliwa

mąka

cytryna 1 szt.

olej

Przygotowanie

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy silą, pieprzem oraz z jednej strony startą skórką cytryny

Ryba po grecku: Osoba w kurtce kucharskiej mieli pieprz na pokrojonej surowej rybie na drewnianej desce do krojenia. Nóż z drewnianą rączką leży obok ryby.
Ryba po grecku: Ręka posypuje skórką cytrynową rząd surowych filetów rybnych umieszczonych na drewnianej desce do krojenia. Filety rybne są doprawione pieprzem, a skórka cytrynowa dodaje odrobinę koloru.

Wszystkie warzywa kroimy w słupki.

Ryba po grecku: Osoba krojąca stos cienko pokrojonych marchewek na drewnianej desce do krojenia. Marchewki są ułożone w schludne stosy, a ręce osoby trzymającej nóż są wyraźnie widoczne w procesie krojenia.

Na patelni rozgrzewamy olej, rybę obtaczamy w mące i krótko smazymy z obu stron, odkładamy ją do naczynia żaroodpornego.

Ryba po grecku: Osoba używa szczypiec do smażenia dwóch kawałków filetu rybnego na patelni. Ryba się przypieka, tworząc złocistobrązową skórkę. Płyta kuchenna jest czarna, a drewniana deska jest częściowo widoczna z boku.

Na tę samą patelnię dodajemy wcześniej pokrojone warzywa i krótko smażymy.

Ryba po grecku: Zbliżenie na julienneowane marchewki i inne warzywa smażone na patelni. Widoczne są metalowe szczypce mieszające składniki, a na pierwszym planie widać zielone liściaste warzywo.

Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę masła oraz sól i pieprz, cały czas mieszając.

Ryba po grecku: Osoba miesza kolorową mieszankę pokrojonych warzyw, w tym marchewki i papryki, na patelni. Dodaje łyżkę czerwonej pasty z białego pojemnika. Kawałek gotowanej ryby leży na pobliskim talerzu.
Ryba po grecku: Wlewanie bulionu ręcznie na patelnię z podsmażonymi julienne marchewkami i cebulą. Szczypce do gotowania trzymają warzywa. Patelnia jest na kuchence, a żywe warzywa są nasączane płynem.

Następnie dodajemy bulion i jeszcze przez chwile dusimy. Usmazone warzywa przekładamy do naczynia miedzy kawałkami ryby.

Ryba po grecku: Grillowane filety rybne na talerzu, zwieńczone żywym czerwonym i pomarańczowym dodatkiem warzywnym, prawdopodobnie papryką lub marchewką. Para szczypiec umieszcza dodatek na rybie.

Fetę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu.

Ryba po grecku: Danie z pokrojonym białym serem, pieczoną czerwoną papryką i grillowanymi warzywami jest skrapiane oliwą z oliwek z mosiężnego pojemnika. Jedzenie jest ułożone w białym prostokątnym naczyniu.

Całośc skrapiamy oliwą i dodajemy świeże zioła. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 10 min.

Ryba po grecku: Danie z składnikami lasagne, w tym serem, warzywami i warstwami makaronu, piecze się w piekarniku. Drzwi piekarnika są częściowo otwarte. Danie jest przykryte plastrami sera i ozdobione ziołami.

W miedzyczasie robimy sos. Do oliwy dodajemy posiekaną pietruszkę, czosnek, świeże chilli, sól, pieprz. Mieszamy. Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika, polewmy sosem i dekorujemy ziołami. Smacznego!

Ryba po grecku: Wytatuowana dłoń mieszająca łyżką zielone zioła z czosnkiem i czerwonymi kawałkami w małej białej miseczce na drewnianej desce do krojenia.
Ryba po grecku: Osoba polewa sosem ziołowym z małego naczynia żaroodpornego naczynie z pieczonymi plastrami ziemniaków i warzywami w białym naczyniu do pieczenia. Naczynie znajduje się na ciemnej powierzchni, co podkreśla żywe zielenie i złociste brązy jedzenia.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.6/5 - (9 ocen)
Close