-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
Składniki
polędwica z dorsza czarnego 200 g
Ser feta 200 g
marchew 120 g
seler 80 g
korzeń pietruszki 60 g
nać selera 50 g
koncentrat pomidorowy 60 g
bulion drobiowy lub warzywny 150 g
świeże zioła
natka pietruszki 30 g
ząbek czosnku
sól, pieprz
chilli
oliwa
mąka
cytryna 1 szt.
olej
Przygotowanie
Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy silą, pieprzem oraz z jednej strony startą skórką cytryny


Wszystkie warzywa kroimy w słupki.

Na patelni rozgrzewamy olej, rybę obtaczamy w mące i krótko smazymy z obu stron, odkładamy ją do naczynia żaroodpornego.

Na tę samą patelnię dodajemy wcześniej pokrojone warzywa i krótko smażymy.

Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę masła oraz sól i pieprz, cały czas mieszając.


Następnie dodajemy bulion i jeszcze przez chwile dusimy. Usmazone warzywa przekładamy do naczynia miedzy kawałkami ryby.

Fetę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu.

Całośc skrapiamy oliwą i dodajemy świeże zioła. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 10 min.

W miedzyczasie robimy sos. Do oliwy dodajemy posiekaną pietruszkę, czosnek, świeże chilli, sól, pieprz. Mieszamy. Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika, polewmy sosem i dekorujemy ziołami. Smacznego!


Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy