-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
1 op. dzikiego łososia pacyficznego ABRAMCZYK (ok. 150 g)
marchew 140 g
por 80 g
2seler 60 g
korzeń pietruszki 40 g
koncentrat pomidorowy 80 g
masło 30 g
bulion 150 ml
duże kapary 6 szt.
1 cytryna
sól, pieprz
olej
świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie
Łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na małym ogniu ok. 5 min.
Dodajemy koncentrat, zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę.
Dodajemy przyprawy i masło.
Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia. Łososia doprawiamy solą i pieprzem.
Z sosu wystudzonego sosu greckiego formujemy 3 porcje przy pomocy łyżek, kładziemy na plastrach łososia, układamy kapary i ogórki konserwowe.
Całość dekorujemy kawałkami cytryny, świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą.
Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy