Ryba po grecku a’la carpaccio z dzikiego łososia pacyficznego

7.8K
4.7/5 - (7 ocen)

Składniki

1 op. dzikiego łososia pacyficznego ABRAMCZYK (ok. 150 g)

marchew 140 g

por 80 g

2seler 60 g

korzeń pietruszki 40 g

koncentrat pomidorowy 80 g

masło 30 g

bulion 150 ml

duże kapary 6 szt.

1 cytryna

sól, pieprz

olej

świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie

Łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu.

Ryba po grecku: Osoba z wytatuowanymi ramionami układa plasterki surowego łososia na niebieskim talerzu. Drewniana deska do krojenia z większą ilością łososia i świeżych warzyw, w tym pomidorów i pietruszki, znajduje się z boku.

Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na małym ogniu ok. 5 min.

Ryba po grecku: Osoba drobno sieka marchewki na drewnianej desce do krojenia. Ręka jest wytatuowana i trzyma duży nóż. Na desce leżą pokrojone kawałki marchewki, a na pierwszym planie rozmazane zielone zioło.

Dodajemy koncentrat, zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę.

Ryba po grecku: Ręka miesza pokrojone warzywa i koncentrat pomidorowy na patelni drewnianą szpatułką, tworząc kolorową mieszankę. Zielone liście lekko rozmywają pierwszy plan, dodając odrobinę świeżości do sceny gotowania.

Dodajemy przyprawy i masło.

Ryba po grecku: Osoba miesza sos pomidorowy i z czerwonej papryki na czarnej patelni na kuchence. Sos zawiera małe pokrojone w kostkę warzywa, w tym pomidory i paprykę. Ręka trzyma widelec, dodając niewielką ilość jasnego składnika.

Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia. Łososia doprawiamy solą i pieprzem.

Z sosu wystudzonego sosu greckiego formujemy 3 porcje przy pomocy łyżek, kładziemy na plastrach łososia, układamy kapary i ogórki konserwowe.

Ryba po grecku: Zbliżenie osoby nabierającej łyżką pastę z czerwonej papryki z małej białej miski. W pobliżu znajdują się pikle w małym naczyniu, ćwiartki cytryny, zioła i talerz z pokrojonym wędzonym łososiem, wszystko na drewnianej desce.

Całość dekorujemy kawałkami cytryny, świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą.

Ryba po grecku: Szef kuchni dekoruje cienko pokrojonego łososia na niebieskim talerzu miedzianym kubkiem. Danie jest zwieńczone ćwiartkami cytryny, kaparami, zieleniną i czerwonym sosem. Talerz stoi na drewnianej desce.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 ocen)
Close