Ryba po grecku z nutą orientalnych przypraw

9.6K
4.7/5 - (7 ocen)

Składniki

1 op. Miruny Nowozelandzkiej Abramczyk

1 łyżka oleju sezamowego

1 cebula

2 łyżki sosu sojowego

1 biała część pora

1 łyżka octu ryżowego

3 marchewki

300 ml wody

2 pietruszki

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1/2 selera

2 łyżki sezamu

Niewielki kawałek imbiru

3 łyżeczki mąki pszennej

2 papryczki chili

2 łyżki oliwy

2 łyżki oliwy

sól do smaku

3 łyżki oleju do smażenia

Natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

Przygotowanie

Mirunę Nowozelandzką rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i obsypujemy mąką. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Ryba po grecku: Biała patelnia z kilkoma mrożonymi filetami rybnymi w kremowym sosie. Patelnia znajduje się na dekoracyjnej powierzchni z płytek, a w pobliżu znajduje się opakowanie z etykietą „superfilet” i dwie czerwone papryczki chili.

Na drugiej patelni na oliwie podsmażamy przez kilka minut drobno pokrojony imbir, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną białą część pora oraz pokrojoną w piórka cebulę.

Ryba po grecku: Patelnia wypełniona pokrojoną cebulą, porami i czerwonymi papryczkami chili stoi na dekoracyjnej kafelkowej powierzchni. Obok patelni częściowo widać opakowanie filetu z ryby, a także całe czerwone papryczki chili i ząbki czosnku porozrzucane dookoła.

Dodajemy startego selera, pietruszki i marchewki. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez 15 min.

Ryba po grecku: Na ozdobnej, kafelkowej powierzchni stoi patelnia wypełniona poszatkowanymi marchewkami i cukinią. Obok niej znajduje się niebieskie opakowanie z etykietą „Superflet”. Wokół rozrzucone są czerwone papryczki chili i ząbki czosnku.

Do warzyw dodajemy olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, 1 łyżkę sezamu oraz koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy przez 5 min.

Ryba po grecku: Biała patelnia na wzorzystej powierzchni zawiera podsmażoną kapustę z marchewką i nasionami sezamu, zwieńczoną łyżką czerwonego sosu. W pobliżu znajdują się czerwone papryczki chili, ząbki czosnku i niebieskie opakowanie z etykietą „Superfilet”.

Warzywa przekładamy na usmażoną rybę. Dekorujemy sezamem, chili i kolendrą

Ryba po grecku: Talerz ryżu z warzywami, przyozdobiony pokrojonymi czerwonymi papryczkami chili i ziołami. Danie znajduje się na wzorzystym stole obok opakowania z etykietą „Superfilet”. W pobliżu znajdują się ząbki czosnku i czerwona papryczka chili.

Zobacz inne przepisy

Zobacz produkty polecane do tego dania:

4.7/5 - (7 ocen)
Close