Ryba po grecku w panko

9.7K
4.7/5 - (7 ocen)

Składniki

500 g superfileta z miruny nowozelandzkiej

4-5 marchewek (500 g)

2 korzenie pietruszki (120 g)

1 duża cebula (100 g)

1 szklanka wody (250 ml)

700 g pasaty pomidorowej

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz

3 jajka

1 szkalanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pszennej

2 szklanki bułki tartej Panko

olej roślinny do smażenia

natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji

Przygotowanie

Warzywa obierz i pokrój cienkie słupki lub zetrzyj na tarce do jarzyn. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 3 łyżkach oleju aż stanie się szklista. Dodaj warzywa, smaż 2-3 minuty.

Ryba po grecku: Osoba trzejąca marchewkę nad szklaną miską. Świeże marchewki, pietruszka i inne warzywa leżą na drewnianym blacie. Osoba ma na sobie ciemny fartuch.

Po tym czasie wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw lekko solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj passattę pomidorową, gotuj na małym ogniu kolejne 10-15 minut aż sos zgęstnieje.

Ryba po grecku: Osoba wlewa sos pomidorowy ze szklanego dzbanka do patelni wypełnionej podsmażonymi warzywami. Na blacie widać świeże pomidory i zioła. Scena jest żywa i kolorowa, odzwierciedlając świeży proces gotowania.

Mirunę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej panko. Usmaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Ryba po grecku: Sześć panierowanych filetów rybnych smaży się na patelni. Obok patelni, na desce do krojenia, znajdują się bułka tarta, pietruszka i mała miska przypraw. Osoba jest częściowo widoczna, zajmująca się gotowaniem.

Usmażoną rybę odsącz z nadmiaru tłuszczu, przełóż do głębokiego naczynia. Na wierzch ułóż gorące warzywa. Rybę po grecku można podawać na zimo i na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Smacznego!

Ryba po grecku: Świąteczne nakrycie stołu z miską kiszonej kapusty z panierowanymi filetami rybnymi i plasterkami cytryny, przyozdobioną pietruszką. Obok znajduje się mniejszy talerz z podobną porcją, obok centralnego elementu o tematyce bożonarodzeniowej.

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 ocen)
Close