Ryba po grecku z piekarnika

8.3K
4.6/5 - (8 głoss)

Składniki

4 filety dorsza

3 łyżki octu

300 g koncentratu pomidorowego

3 łyżki cukru

2 cebule

przyprawa typu „Vegeta”

2 marchewki

pieprz ziarnisty

2 pietruszki (korzeń)

2 liście laurowe

olej do smażenia

5 ziaren ziela angielskiego

1 szklanka wody

sól

Przygotowanie

Filety dorsza rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy przyprawą typu Vegeta i pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.

Obrane warzywa kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

Pokrojone warzywa układamy na ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę. Skrapiamy olejem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy naczynie z rybą i warzywami.

Pieczemy pod przykryciem około 25-30 minut.

W tym czasie w małym garnku łączymy ze sobą: szklankę wody, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy. gotujemy doprowadzając do wrzenia.

Przygotowaną zalewę wlewamy do zapiekanej ryby. Pieczemy kolejne 20-25 minut bez przykrycia.

Przygotowane danie podajemy na ciepło.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.6/5 - (8 głoss)
Close