Ryba po grecku na puree z batata

8.3K
4.7/5 - (8 ocen)

Składniki

1 opakowanie dorsza atlantyckiego ABRAMCZYK (ok. 200 g)

500 g batata

mleczko kokosowe 250 ml

świeży tymianek

szalotka 1 szt.

świeże zioła

1 słodka papryka mini

olej

1 cytryna

sól i pieprz

Przygotowanie

Bataty kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na odrobinie oleju,

Ryba po grecku: Osoba krojąca słodkie ziemniaki na drewnianej desce do krojenia dużym nożem. Słodkie ziemniaki są obrane i pokrojone na kawałki.
Ryba po grecku: Pokrojone pomarańczowe słodkie ziemniaki w garnku ze stali nierdzewnej z olejem na nich wylewanym. Garnek odbija jasne kolory warzyw w środku.

Dodajemy szalotkę, tymianek i czosnek

Ryba po grecku: Osoba z wytatuowanymi dłońmi kroi szalotki na drewnianej desce do krojenia. Nożem kroi się szalotki na cienkie krążki. Tło jest lekko rozmyte.
Ryba po grecku: Ręka wsypuje przyprawy do garnka zawierającego pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki, pokrojoną szalotkę i świeży tymianek.

Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy do miękkości

Ryba po grecku: Mleko kokosowe wlewane do garnka z pokrojoną w kostkę dynią i siekaną cebulą, przyozdobione świeżym tymiankiem.
Ryba po grecku: Zbliżenie garnka z wrzącym mlekiem, na którym widać bąbelki i małe kawałki marchewki unoszące się na powierzchni. Krawędź garnka jest częściowo widoczna na dole zdjęcia.

Gotową masę miksujemy, aby uzyskać kremowe puree, które odstawiamy do wystudzenia

Ryba po grecku: Osoba używająca czarnego i przezroczystego robota kuchennego do mieszania składników, prawdopodobnie ciecierzycy, na drewnianym blacie. Na ramieniu osoby widoczny jest tatuaż, a zielone zioła są rozmazane na pierwszym planie.

Warzywa kroimy w kostkę i krótko smażymy do momentu, kiedy będą al’dente

Ryba po grecku: Osoba mieszająca posiekaną cebulę, marchewkę i seler na patelni za pomocą czarnej szpatułki na kuchence elektrycznej.

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron kilka minut. Na patelnię dodajemy szalotkę i masło, krótko smażymy.

Ryba po grecku: Dwa surowe filety rybne doprawione pieprzem leżą na drewnianej desce do krojenia obok srebrnego noża. Świeże zioła są lekko rozmyte na pierwszym planie.
Ryba po grecku: Smażenie na patelni dwóch kawałków chrupiącej, złotej ryby i przekrojonej na pół szalotki w oleju. Para unosi się, gdy składniki skwierczą, a zieleń rozmywa się na pierwszym planie, sugerując kuchenne otoczenie.
Ryba po grecku: Smażenie na patelni dwóch kawałków chrupiącej, złotej ryby i przekrojonej na pół szalotki w oleju. Para unosi się, gdy składniki skwierczą, a zieleń rozmywa się na pierwszym planie, sugerując kuchenne otoczenie.

Kiedy ryba jest gotowa, przekładamy ją na papier i odsączamy. Słodką paprykę kroimy w paski, na talerzu układamy puree z batata, na nim kładziemy usmażonego dorsza i dekorujemy papryką, kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.

Ryba po grecku: Osoba z wytatuowaną ręką kroi cienkie paski czerwonej papryki na drewnianej desce do krojenia, używając dużego noża. Kilka kawałków czerwonej papryki jest rozrzuconych dookoła.
Ryba po grecku: Kawałek grillowanej ryby na łożu z pomarańczowych puree ziemniaczanym, przyozdobiony cienko pokrojoną czerwoną papryką i cząstką cytryny, na ciemnym talerzu. Ręce osoby poprawiają przybranie.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (8 ocen)
Close