Ryba po grecku w chrupiącym cieście piwnym z salsą paprykową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą

7.7K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

1 opakowanie mintaja ABRAMCZYK

500 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 jajko

proszek do pieczenia

piwo jasne

2 szt. ogórków kiszonych

papryka czerwona, zielona, żółta

250 g pomidorków koktajlowych

100 ml oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę

W naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, jajkiem, piwem oraz proszkiem do pieczenia.

Rybę kroimy na mniejsze kawałki oraz przyprawiamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Następnie maczamy w przygotowanym cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez około 4 minuty z każdej strony.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, oliwę, posiekane zioła. Przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny.

Rybę w cieście piwnym przekładamy na talerz, dodajemy salsę i serwujemy.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 głoss)
Close