-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
4 filety dorsza
3 łyżki octu
300 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki cukru
2 cebule
przyprawa typu „Vegeta”
2 marchewki
pieprz ziarnisty
2 pietruszki (korzeń)
2 liście laurowe
olej do smażenia
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka wody
sól
Przygotowanie
Filety dorsza rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy przyprawą typu Vegeta i pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Obrane warzywa kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Pokrojone warzywa układamy na ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę. Skrapiamy olejem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy naczynie z rybą i warzywami.
Pieczemy pod przykryciem około 25-30 minut.
W tym czasie w małym garnku łączymy ze sobą: szklankę wody, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy. gotujemy doprowadzając do wrzenia.
Przygotowaną zalewę wlewamy do zapiekanej ryby. Pieczemy kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
Przygotowane danie podajemy na ciepło.
Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy