Ryba po grecku z warzywami w białym winie

8.9K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

1 kg polędwic Dorsza (czarnego lub atlantyckiego)

olej do smażenia

2 kg pomidorów

1/2 małej cytryny

1 nieduża cukinia

kardamon

6 marchwi

cynamon

3 pietruszki (korzeń)

2 liście laurowe

pół selera

2 ziela angielskie

2 białe cebule

pieprz czarny, pieprz ziołowy

1 por

sól

50 ml białego, wytrawnego wina

Przygotowanie

Polędwice rozmrażamy, myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny.

Przyprawioną rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C).

Pieczemy około 10-15 minut (w zależności od grubości polędwic).

Upieczonego Dorsza odwijamy z foli i przekładamy na półmisek.

Cebule drobno siekamy. Białą część pora oraz cukinię kroimy w półplasterki. Marchewkę, seler i pietruszkę trzemy na tarce z dużym oczkiem.

Posiekaną cebulę razem z pokrojonym porem i cukinią przesmażamy na oleju. Następnie dodajemy starte warzywa.

Całość dusimy na patelni na niedużym ogniu, aż zmięknie.

Z pomidorów, usuwamy skórę i pestki, tak przygotowane kroimy w drobną kostkę.

Do miękkich warzyw wrzucamy pokrojone pomidory, następnie całość podlewamy białym winem.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę mielonego kardamonu.

Całość dusimy (aż odparuje nadmiar płynu).

W razie potrzeby doprawiamy przyprawami do smaku.

Część warzywnego farszu przekładamy na półmisek, następnie kładziemy upieczoną polędwice z dorsza.

Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki.

Podajemy na zimno.

Zobacz inne przepisy

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

4.7/5 - (7 głoss)
Close