-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
1 kg polędwic Dorsza (czarnego lub atlantyckiego)
olej do smażenia
2 kg pomidorów
1/2 małej cytryny
1 nieduża cukinia
kardamon
6 marchwi
cynamon
3 pietruszki (korzeń)
2 liście laurowe
pół selera
2 ziela angielskie
2 białe cebule
pieprz czarny, pieprz ziołowy
1 por
sól
50 ml białego, wytrawnego wina
Przygotowanie
Polędwice rozmrażamy, myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny.
Przyprawioną rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C).
Pieczemy około 10-15 minut (w zależności od grubości polędwic).
Upieczonego Dorsza odwijamy z foli i przekładamy na półmisek.
Cebule drobno siekamy. Białą część pora oraz cukinię kroimy w półplasterki. Marchewkę, seler i pietruszkę trzemy na tarce z dużym oczkiem.
Posiekaną cebulę razem z pokrojonym porem i cukinią przesmażamy na oleju. Następnie dodajemy starte warzywa.
Całość dusimy na patelni na niedużym ogniu, aż zmięknie.
Z pomidorów, usuwamy skórę i pestki, tak przygotowane kroimy w drobną kostkę.
Do miękkich warzyw wrzucamy pokrojone pomidory, następnie całość podlewamy białym winem.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę mielonego kardamonu.
Całość dusimy (aż odparuje nadmiar płynu).
W razie potrzeby doprawiamy przyprawami do smaku.
Część warzywnego farszu przekładamy na półmisek, następnie kładziemy upieczoną polędwice z dorsza.
Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki.
Podajemy na zimno.
Zobacz inne przepisy
Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania: