-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
Składniki
1 opakowanie dorsza atlantyckiego ABRAMCZYK (ok. 200 g)
500 g batata
mleczko kokosowe 250 ml
świeży tymianek
szalotka 1 szt.
świeże zioła
1 słodka papryka mini
olej
1 cytryna
sól i pieprz
Przygotowanie
Bataty kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na odrobinie oleju,
Dodajemy szalotkę, tymianek i czosnek
Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy do miękkości
Gotową masę miksujemy, aby uzyskać kremowe puree, które odstawiamy do wystudzenia
Warzywa kroimy w kostkę i krótko smażymy do momentu, kiedy będą al’dente
Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron kilka minut. Na patelnię dodajemy szalotkę i masło, krótko smażymy.
Kiedy ryba jest gotowa, przekładamy ją na papier i odsączamy. Słodką paprykę kroimy w paski, na talerzu układamy puree z batata, na nim kładziemy usmażonego dorsza i dekorujemy papryką, kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.
Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy