Ryba po grecku na puree z batata

7.9K
4.7/5 - (8 głoss)

Składniki

1 opakowanie dorsza atlantyckiego ABRAMCZYK (ok. 200 g)

500 g batata

mleczko kokosowe 250 ml

świeży tymianek

szalotka 1 szt.

świeże zioła

1 słodka papryka mini

olej

1 cytryna

sól i pieprz

Przygotowanie

Bataty kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na odrobinie oleju,

Dodajemy szalotkę, tymianek i czosnek

Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy do miękkości

Gotową masę miksujemy, aby uzyskać kremowe puree, które odstawiamy do wystudzenia

Warzywa kroimy w kostkę i krótko smażymy do momentu, kiedy będą al’dente

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron kilka minut. Na patelnię dodajemy szalotkę i masło, krótko smażymy.

Kiedy ryba jest gotowa, przekładamy ją na papier i odsączamy. Słodką paprykę kroimy w paski, na talerzu układamy puree z batata, na nim kładziemy usmażonego dorsza i dekorujemy papryką, kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (8 głoss)
Close