-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
800 g filetów Mintaja
200 g koncentratu pomidorowego
2 jajka
2 listki laurowe
bułka tarta
1 łyżeczka cukru
1 cebula
olej do smażenia
4 marchewki
1/2 małej cytryny
1 mały seler
sól
1 łyżka musztardy
pieprz czarny
Przygotowanie
Filety Mintaja rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Filety zamaczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim zapanierowane kawałki ryby . Smażymy na złoty kolor. Usmażonego Mintaja odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Obraną marchewkę i pora ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.
Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie,. Całość dusimy około 10-15 minut.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy w wysokim naczyniu.
Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i zostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy