Ryba po grecku w przepysznej panierce

8.2K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

800 g filetów Mintaja

200 g koncentratu pomidorowego

2 jajka

2 listki laurowe

bułka tarta

1 łyżeczka cukru

1 cebula

olej do smażenia

4 marchewki

1/2 małej cytryny

1 mały seler

sól

1 łyżka musztardy

pieprz czarny

Przygotowanie

Filety Mintaja rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Filety zamaczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim zapanierowane kawałki ryby . Smażymy na złoty kolor. Usmażonego Mintaja odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Obraną marchewkę i pora ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.

Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie,. Całość dusimy około 10-15 minut.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy w wysokim naczyniu.

Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i zostawiamy do ostygnięcia.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 głoss)
Close