Ryba po grecku w chrupiącym cieście piwnym z salsą paprykową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą

7.9K
4.7/5 - (7 ocen)

Składniki

1 opakowanie mintaja ABRAMCZYK

500 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 jajko

proszek do pieczenia

piwo jasne

2 szt. ogórków kiszonych

papryka czerwona, zielona, żółta

250 g pomidorków koktajlowych

100 ml oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę

Ryba po grecku: Zbliżenie talerza z pokrojonymi czerwonymi pomidorami, zieloną papryką i żółtą papryką. Składniki są jasne i żywe, oddając świeżość warzyw.
Ryba po grecku: Zbliżenie dłoni używającej noża do krojenia ogórka na drewnianej desce do krojenia. Kawałki ogórka są starannie pokrojone na małe, jednolite kostki i rozrzucone na desce. Tło jest rozmyte, skupiając się na akcji krojenia.

W naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, jajkiem, piwem oraz proszkiem do pieczenia.

Ryba po grecku: Osoba przygotowuje ciasto z mąki i jajka w misce. W pobliżu znajdują się dwa opakowania ryby, jajko na małym talerzyku i różne składniki w pojemnikach na drewnianej powierzchni.
Ryba po grecku: Zbliżenie osoby wlewającej jasnobrązowy płyn z małej szklanej filiżanki do miski zawierającej ciasto i żółtko. W tle widać białe miski ze składnikami.

Rybę kroimy na mniejsze kawałki oraz przyprawiamy.

Ryba po grecku: Surowe filety rybne na białym talerzu doprawione solą. W tle widać kolorową sałatkę i rozmyte świąteczne światła, sugerujące atmosferę świąt lub specjalnego spotkania.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Następnie maczamy w przygotowanym cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez około 4 minuty z każdej strony.

Ryba po grecku: Osoba używa szczypiec, aby obrócić na złotobrązowo udka kurczaka smażone na patelni na kuchence indukcyjnej. Świeże zioła są w pobliżu, a kuchnia jest delikatnie rozmyta w tle.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, oliwę, posiekane zioła. Przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny.

Ryba po grecku: Zbliżenie kolorowej sałatki z pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną papryką, pomidorami, kukurydzą i ogórkami kiszonymi na białym talerzu. Widoczna łyżka nabierająca kukurydzę.

Rybę w cieście piwnym przekładamy na talerz, dodajemy salsę i serwujemy.

Ryba po grecku: Kolorowe danie z mieszanką pokrojonej w kostkę czerwonej i zielonej papryki, kukurydzy i pomidorów, podawane na czerwonym talerzu. Jest ozdobione ćwiartkami cytryny i zawiera to, co wygląda na smażone lub panierowane kawałki jedzenia.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 ocen)
Close