Ryba po grecku al’a Burger

8.5K
4.7/5 - (7 ocen)

Składniki

500g filetów Dorsza (czarnego lub atlantyckiego)

1 łyżeczka cukru

2 jajka

olej do smażenia

bułka tarta

sól

1 cebula

pieprz

4 marchewki

sok z cytryny

pół selera

6 bułek kajzerek

1 łyżka musztardy

masło roślinne

200g koncentratu pomidorowego

pęczek świeżej pietruszki

2 listki laurowe

Przygotowanie

Filety z Dorsza rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Filety zamaczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim zapanierowane kawałki ryby . Smażymy na złoty kolor. Usmażonego Dorsza odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.

Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy około 10-15 minut.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy w wysokim naczyniu.

Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i zostawiamy do ostygnięcia.

Bułki przekrawamy na pół (nie do końca). Jedną, wewnętrzną stronę bułki smarujemy masłem roślinnym i delikatnie oprószamy solą.

Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego na 180ºC piekarnika.

Delikatnie podpiekamy, aż się zarumienią.

Do chrupiącej bułeczki wkładamy wystudzoną rybę z warzywami. Posypujemy posiekaną pietruszką.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 ocen)
Close