WSZYSTKO O NAJPOPULARNIEJSZYM DANIU RYBNYM 

Ryba po grecku na co dzień i od święta

Kawałki ryby w aromatycznej mieszance duszonych warzyw to potrawa, której nie może zabraknąć na polskim, wigilijnym stole. Rybę po grecku możemy jednak serwować także przy innych okazjach, przez okrągły rok. Przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów. Podpowiadamy też jakie gatunki ryb najlepiej sprawdzą się podczas przygotowania tej potrawy.

Ryba po Grecku – Tradycyjny Smak w Twoim Domu

Ryba po grecku to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej, które od lat gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia. Dzięki połączeniu delikatnego smaku ryby z aromatycznymi warzywami, potrawa ta zyskała wielu zwolenników. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na rybę po grecku lub inspiracji kulinarnych, dobrze trafiłeś!

Przepisy, które pozwolą Ci przygotować rybę po grecku – w wielu odsłonach

Mimo swojej nazwy, ryba po grecku nie pochodzi z Grecji. To polski klasyk, który urzeka prostotą i wyrazistym smakiem. Podstawą dania jest filet rybny – najczęściej dorsz, mintaj lub morszczuk – obtaczany w mące i smażony na złoty kolor. Na naszej stronie znajdziesz sprawdzone, przygotowane przez zawodowych kucharzy przepisy na rybę po grecku, ciekawe wariacje tej potrawy oraz praktyczne wskazówki, które pomogą Ci przygotować idealne danie!

historia ryby po grecku
Nasze przepisy
nasz partner
rodzinna firma abramczyk
Wypróbuj nasze wyśmienite przepisy
Jaki gatunek do ryby po grecku?

Spośród bogactwa ryb morskich i oceanicznych wybraliśmy sześć gatunków, które, naszym zdaniem, najlepiej sprawdzą się w przygotowaniu ryby po grecku. Są one jednocześnie powszechnie dostępne w ofercie wiodących producentów w postaci polędwic lub filetów.

Dorsz atlantycki
Dorsz czarny
Mintaj
Morszczuk
Miruna patagońska
Miruna nowozelandzka
Ryba po grecku? Mrożona czy schłodzona? Ty decydujesz!

Między innymi dzięki firmie ABRAMCZYK, najlepsze do ryby po grecku gatunki kupić można we wszystkich sklepach sieci handlowych oraz dobrych sklepach rybnych, zarówno w formie mrożonej jak i schłodzonej.

Ryba po grecku: Ekspozycja zapakowanych mrożonych produktów rybnych na niebieskim tle z motywem płatków śniegu. Opakowania, oznaczone różnymi typami, takimi jak „Miruna Patagońska” i „Mintaj”, oferują również ukłon w stronę smaków, takich jak „ryba po grecku”. Temperatura pokazana jako -18°C.
Ryba po grecku: Opakowania różnych filetów rybnych są wyświetlane na niebieskim tle. Opakowania, które zawierają łososia, dorsza, czarnego dorsza i redfisha z etykietami w języku polskim, zawierają również rybę po grecku. Ikona termometru wskazuje zakres temperatur 0-2°C.

MROŻONE – można kupić wcześniej, zamiast czekać na przedświąteczną gorączkę.

SCHŁODZONE – wygodne, nie trzeba rozmrażać. Jednak przed świętami mogą być trudniej dostępne.

Wybierając produkty firmy ABRAMCZYK z certyfikatem MSC przyczyniamy się do ochrony zasobów mórz
i oceanów. To mały gest ze strony konsumenta przynoszący wymierne efekty w ochronie zasobów morskich.

Ryby dziko żyjące – stworzone przez naturę, odżywiające się wyłącznie naturalnymi pokarmami, są czymś wyjątkowym pod względem wartości odżywczych i atutów kulinarnych. Istotne jest jednak, aby poławiane były w sposób zrównoważony, pod kontrolą gwarantującą ochronę i odnawialność ekosystemów wodnych. Dowodem na to, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów jest niebieski certyfikat MSC.

Rodzinna firma ABRAMCZYK już drugi rok z rzędu jest laureatem  prestiżowych nagród MSC Poland Awards
w kategoriach Top Brand Wild Salmon 2023 i MSC Best Supplier 2024!

Wybieraj ryby ze zrównoważonych połowów!
„Ryba po grecku” to danie niezwykle popularne w kuchni polskiej, zwłaszcza w okresie świątecznym. To klasyk, którego nie może zabraknąć w wigilijnym menu. Jednak nie wszyscy wiedzą, jaka jest historia tej potrawy, a zwłaszcza pochodzenie jej nazwy.
Najnowsze przepisy
Close