Ryba po grecku zapiekana z fetą
Tutaj zajawka przepisu, tutaj zajawka przepisu
WSZYSTKO O NAJPOPULARNIEJSZYM DANIU RYBNYM
Ryba po grecku to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej, które od lat gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia. Dzięki połączeniu delikatnego smaku ryby z aromatycznymi warzywami, potrawa ta zyskała wielu zwolenników. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na rybę po grecku lub inspiracji kulinarnych, dobrze trafiłeś!
Mimo swojej nazwy, ryba po grecku nie pochodzi z Grecji. To polski klasyk, który urzeka prostotą i wyrazistym smakiem. Podstawą dania jest filet rybny – najczęściej dorsz, mintaj lub morszczuk – obtaczany w mące i smażony na złoty kolor. Na naszej stronie znajdziesz sprawdzone, przygotowane przez zawodowych kucharzy przepisy na rybę po grecku, ciekawe wariacje tej potrawy oraz praktyczne wskazówki, które pomogą Ci przygotować idealne danie!
Spośród bogactwa ryb morskich i oceanicznych wybraliśmy sześć gatunków, które, naszym zdaniem, najlepiej sprawdzą się w przygotowaniu ryby po grecku. Są one jednocześnie powszechnie dostępne w ofercie wiodących producentów w postaci polędwic lub filetów.
Między innymi dzięki firmie ABRAMCZYK, najlepsze do ryby po grecku gatunki kupić można we wszystkich sklepach sieci handlowych oraz dobrych sklepach rybnych, zarówno w formie mrożonej jak i schłodzonej.
MROŻONE – można kupić wcześniej, zamiast czekać na przedświąteczną gorączkę.
SCHŁODZONE – wygodne, nie trzeba rozmrażać. Jednak przed świętami mogą być trudniej dostępne.
Wybierając produkty firmy ABRAMCZYK z certyfikatem MSC przyczyniamy się do ochrony zasobów mórz
i oceanów. To mały gest ze strony konsumenta przynoszący wymierne efekty w ochronie zasobów morskich.
Ryby dziko żyjące – stworzone przez naturę, odżywiające się wyłącznie naturalnymi pokarmami, są czymś wyjątkowym pod względem wartości odżywczych i atutów kulinarnych. Istotne jest jednak, aby poławiane były w sposób zrównoważony, pod kontrolą gwarantującą ochronę i odnawialność ekosystemów wodnych. Dowodem na to, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów jest niebieski certyfikat MSC.
Rodzinna firma ABRAMCZYK już drugi rok z rzędu jest laureatem prestiżowych nagród MSC Poland Awards
w kategoriach Top Brand Wild Salmon 2023 i MSC Best Supplier 2024!
Tutaj zajawka przepisu, tutaj zajawka przepisu
Tutaj zajawka przepisu, tutaj zajawka przepisu
Tutaj zajawka przepisu, tutaj zajawka przepisu