Pieczona ryba po grecku z kaparami, serem feta i pomidorami

8.8K
4.7/5 - (8 ocen)

Składniki

1 op. superpolędwicy z dorsza czarnego XXL

1 cebula

1 biała część pora

2 pietruszki

3 marchewki

1/2 selera

3 liscie laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

4 łyżki krojonych, suszonych pomidorów

70 g sera feta

500 ml wody

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz do smaku

Świeże zioła do podania np. bazylia

Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy przez kilka minut pokrojoną białą część pora i cebulę ze szczyptą soli.

Ryba po grecku: Patelnia z podsmażonymi porami na blacie. W pobliżu znajduje się opakowanie surowej ryby opisanej w obcym języku, miska kaparów i mała miseczka pokrojonego w kostkę sera. Na powierzchni porozrzucane są również liście laurowe.

Do garnka przekładamy starte marchewki, pietruszki, selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, wodę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez 15 min.

Ryba po grecku: Biały rondel wypełniony sosem pomidorowym z poszatkowanymi warzywami stoi na okrągłej marmurowej desce. Obok znajduje się paczka filetu rybnego i mała miska kaparów. Liście laurowe i przyprawy są porozrzucane dookoła.

Warzywa przekładamy na patelnię. Dodajemy krojone suszone pomidory, kapary i mieszamy.

Ryba po grecku: Patelnia z pokrojonymi porami, startą marchewką, suszonymi pomidorami i kaparami. W pobliżu znajduje się paczka surowych filetów rybnych, mała miska kaparów, liście laurowe i miska z kostkami sera na marmurowej powierzchni.

Dorsza Czarnego XXL Abramczyk kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem z suszonych pomidorów i pieczemy przez 15 min. w 200 stopniach.

Ryba po grecku: Biała miska z kawałkami ryby marynowanymi w sosie pomarańczowym na teksturowanej powierzchni. W pobliżu znajduje się próżniowo zapakowane opakowanie filetów rybnych, mała miseczka kaparów i kostki sera. Liść laurowy i kilka przypraw są rozrzucone dookoła.

Upieczonego dorsza przekładamy na talerz. Na wierzch przekładamy warzywa, ser feta oraz świeże zioła.

Ryba po grecku: Talerz gotowanego kurczaka z pokrojoną w paski marchewką, pokruszonym serem feta i ziołami. Wokół niego znajdują się małe miseczki z pokrojoną w kostkę fetą, kaparami i suszonymi na słońcu pomidorami na teksturowanej powierzchni.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (8 ocen)
Close