-
PORCJE
4 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
500 g superfileta z miruny nowozelandzkiej ABRAMCZYK
4-5 marchewek (500 g)
2 korzenie pietruszki (120 g)
1 duża cebula (100 g)
1 szklanka wody (250 ml)
700 g pasaty pomidorowej
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
3 jajka
1 szkalanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki bułki tartej Panko
olej roślinny do smażenia
natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
Przygotowanie
Warzywa obierz i pokrój cienkie słupki lub zetrzyj na tarce do jarzyn. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 3 łyżkach oleju aż stanie się szklista. Dodaj warzywa, smaż 2-3 minuty.
Po tym czasie wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw lekko solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj passattę pomidorową, gotuj na małym ogniu kolejne 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
Mirunę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej panko. Usmaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Usmażoną rybę odsącz z nadmiaru tłuszczu, przełóż do głębokiego naczynia. Na wierzch ułóż gorące warzywa. Rybę po grecku można podawać na zimo i na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Smacznego!
Zobacz produkty polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy