Ryba po grecku w panko

7.3K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

500 g superfileta z miruny nowozelandzkiej ABRAMCZYK

4-5 marchewek (500 g)

2 korzenie pietruszki (120 g)

1 duża cebula (100 g)

1 szklanka wody (250 ml)

700 g pasaty pomidorowej

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz

3 jajka

1 szkalanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pszennej

2 szklanki bułki tartej Panko

olej roślinny do smażenia

natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji

Przygotowanie

Warzywa obierz i pokrój cienkie słupki lub zetrzyj na tarce do jarzyn. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 3 łyżkach oleju aż stanie się szklista. Dodaj warzywa, smaż 2-3 minuty.

Po tym czasie wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw lekko solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj passattę pomidorową, gotuj na małym ogniu kolejne 10-15 minut aż sos zgęstnieje.

Mirunę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej panko. Usmaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Usmażoną rybę odsącz z nadmiaru tłuszczu, przełóż do głębokiego naczynia. Na wierzch ułóż gorące warzywa. Rybę po grecku można podawać na zimo i na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 głoss)
Close