Ryba po grecku w cieście francuskim

9.1K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

500g filetów morszczuka argentyńskiego

1 łyżeczka cukru

1 opakowanie ciasta francuskiego

mąka

1 łyżka koncentratu pomidorowego

żółtko

2 cebule

łyżka czarnego sezamu

3 marchewki

łyżka łuskanego słonecznika

1 pietruszka (korzeń)

sól

1/2 selera

pieprz

1 łyżeczka musztardy

1 liść laurowy

olej do smażenia

2 ziela angielskie

Przygotowanie

Filety z morszczuka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem (z każdej strony), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, następnie obtaczamy w mące.

Tak przygotowane filety delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia.

Obrane warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, jak zacznie robić się miękka dorzucamy resztę startych warzyw, liść laurowy i ziele angielskie.

Całość smażymy jeszcze przez chwilę, nieustannie mieszając i dodajemy cukier.

Zarumienione warzywa podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy około 10 minut.

Do miękkich warzyw dodajemy łyżkę musztardy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy jeszcze przez minutę.

Patelnię z warzywami zdejmujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

W tym czasie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie.

1/2 przygotowanych warzyw przekładamy na ciasto. Należy pamiętać, że farszu nie możemy nakładać do samych krawędzi ciasta. Następnie układamy kawałki dorsza, a pozostałą część warzywnego farszu wykładamy na samym wierzchu.

Tak przygotowane ciasto składamy jak pieróg, dokładnie sklejając (najlepiej widelcem) brzegi ciasta.

Całość smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy czarnym sezamem i łuskanym słonecznikiem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Pieczemy około 20 minut.

Zobacz inne przepisy

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

4.7/5 - (7 głoss)
Close