-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
500g filetów morszczuka argentyńskiego
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie ciasta francuskiego
mąka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
żółtko
2 cebule
łyżka czarnego sezamu
3 marchewki
łyżka łuskanego słonecznika
1 pietruszka (korzeń)
sól
1/2 selera
pieprz
1 łyżeczka musztardy
1 liść laurowy
olej do smażenia
2 ziela angielskie
Przygotowanie
Filety z morszczuka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem (z każdej strony), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, następnie obtaczamy w mące.
Tak przygotowane filety delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia.
Obrane warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, jak zacznie robić się miękka dorzucamy resztę startych warzyw, liść laurowy i ziele angielskie.
Całość smażymy jeszcze przez chwilę, nieustannie mieszając i dodajemy cukier.
Zarumienione warzywa podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy około 10 minut.
Do miękkich warzyw dodajemy łyżkę musztardy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy jeszcze przez minutę.
Patelnię z warzywami zdejmujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
W tym czasie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie.
1/2 przygotowanych warzyw przekładamy na ciasto. Należy pamiętać, że farszu nie możemy nakładać do samych krawędzi ciasta. Następnie układamy kawałki dorsza, a pozostałą część warzywnego farszu wykładamy na samym wierzchu.
Tak przygotowane ciasto składamy jak pieróg, dokładnie sklejając (najlepiej widelcem) brzegi ciasta.
Całość smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy czarnym sezamem i łuskanym słonecznikiem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Pieczemy około 20 minut.
Zobacz inne przepisy
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania: