Ryba po grecku z nutą czerwonego curry test

7.5K
4.7/5 - (7 ocen)

Składniki

1 op. filetów z dorsza bez skóry ABRAMCZYK

1 cebula

1 biała część pora

2 pietruszki

3 marchewki

1/2 selera

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

100 g gęstego mleczka kokosowego

3 łyżeczki czerwonej pasty curry

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 garść orzechów ziemnych

Sól, pieprz do smaku

Natka pietruszki oraz pita lub tortilla do podania

Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy przez kilka minut pokrojoną białą część pora i cebulę ze szczyptą soli.

Ryba po grecku: Biała patelnia z pokrojonymi porami, które są smażone. W pobliżu znajduje się opakowanie surowych filetów rybnych z etykietą „Dorsz”. W kącie znajduje się mała miska startej marchewki. Powierzchnia to teksturowany, ciemny blat.

Dodajemy starte marchewki, pietruszki, selera, wodę i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez 15 min.

Ryba po grecku: Patelnia z podsmażonymi, poszatkowanymi warzywami i łyżką koncentratu pomidorowego. Obok niej paczka z filetami rybnymi oznaczona jako „Dorsz”. Z boku mała miska startej marchewki. Powierzchnia ma teksturowane brązowe tło.

Dodajemy mleczko kokosowe, czerwoną pastę curry i paprykę słodką. Mieszamy.

Dorsza bez skóry Abramczyk kroimy na mniejsze części. Przekładamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem przez 10 min.

Ryba po grecku: Biała patelnia wypełniona poszatkowaną mieszanką sosu pomidorowego i marchewki stoi na brązowej powierzchni. Po prawej stronie na marmurowej desce do krojenia leży kilka surowych filetów rybnych.

Podajemy z orzeszkami ziemnymi, natką pietruszki i pitą lub tortillą.

Ryba po grecku: Miska bogato przyprawionego curry z kurczaka z dodatkiem orzeszków ziemnych i pietruszki. Obok znajduje się opakowanie filetu z dorsza, mała miska orzeszków ziemnych i chleb pita. Danie wydaje się rustykalne i apetyczne, podane na brązowej powierzchni.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 ocen)
Close