Pieczona ryba po grecku z kaparami, serem feta i pomidorami

7.3K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

1 opakowanie superpolędwicy z dorsza czarnego XXL Abramczyk

1 cebula

1 biała część pora

2 pietruszki

3 marchewki

1/2 selera

3 liscie laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

4 łyżki krojonych, suszonych pomidorów

70 g sera feta

500 ml wody

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz do smaku

Świeże zioła do podania np. bazylia

Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy przez kilka minut pokrojoną białą część pora i cebulę ze szczyptą soli.

Do garnka przekładamy starte marchewki, pietruszki, selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, wodę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez 15 min.

Warzywa przekładamy na patelnię. Dodajemy krojone suszone pomidory, kapary i mieszamy.

Dorsza Czarnego XXL Abramczyk kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem z suszonych pomidorów i pieczemy przez 15 min. w 200 stopniach.

Upieczonego dorsza przekładamy na talerz. Na wierzch przekładamy warzywa, ser feta oraz świeże zioła.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 głoss)
Close