-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
500g filetów Miruny patagońskiej
1 mały koncentrat pomidorowy
2 jajka
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody gazowanej
olej do smażenia
150g mąki pszennej
3 ząbki czosnku
2 marchewki
zioła prowansalskie
1 pietruszka (korzeń)
świeża bazylia i koper
1 biała część pora
pieprz
pół dużego selera
sól
400g krojonych pomidorów z puszki
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy, wodę gazowaną, wbijamy jajka. Mieszamy do momentu połączenia składników. Powstałe ciasto doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Mirunę rozmrażamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Filety ryby dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieśnie i od razu kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor, następnie przekładamy do półmiska.
Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Gałązkę świeżej bazylii i dwie gałązki kopru bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa. Podsmażamy około minuty następnie przykrywamy pokrywką i dusimy (koniecznie mieszamy co jakiś czas).
Po 10 minutach do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy około minuty.
Na sam koniec wsypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich oraz wcześniej posiekaną bazylię i koper. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy jeszcze 5 minut po czym przekładamy ziołowo-warzywny farsz na rybę.
Podajemy na zimno lub gorąco.
Zobacz inne przepisy
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania: