Miruna w aromatycznych ziołach

7.5K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

500g filetów Miruny patagońskiej

1 mały koncentrat pomidorowy

2 jajka

2 łyżki masła

1/2 szklanki wody gazowanej

olej do smażenia

150g mąki pszennej

3 ząbki czosnku

2 marchewki

zioła prowansalskie

1 pietruszka (korzeń)

świeża bazylia i koper

1 biała część pora

pieprz

pół dużego selera

sól

400g krojonych pomidorów z puszki

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy, wodę gazowaną, wbijamy jajka. Mieszamy do momentu połączenia składników. Powstałe ciasto doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Mirunę rozmrażamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Filety ryby dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieśnie i od razu kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor, następnie przekładamy do półmiska.

Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Gałązkę świeżej bazylii i dwie gałązki kopru bardzo drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa. Podsmażamy około minuty następnie przykrywamy pokrywką i dusimy (koniecznie mieszamy co jakiś czas).

Po 10 minutach do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy około minuty.

Na sam koniec wsypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich oraz wcześniej posiekaną bazylię i koper. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Całość dusimy jeszcze 5 minut po czym przekładamy ziołowo-warzywny farsz na rybę.

Podajemy na zimno lub gorąco.

Zobacz inne przepisy

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

4.7/5 - (7 głoss)
Close