-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
1 opakowanie Miruny Nowozelandzkiej Abramczyk
1 łyżka oleju sezamowego
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 biała część pora
1 łyżka octu ryżowego
3 marchewki
300 ml wody
2 pietruszki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 selera
2 łyżki sezamu
Niewielki kawałek imbiru
3 łyżeczki mąki pszennej
2 papryczki chili
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
sól do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
Przygotowanie
Mirunę Nowozelandzką rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i obsypujemy mąką. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni na oliwie podsmażamy przez kilka minut drobno pokrojony imbir, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną białą część pora oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Dodajemy startego selera, pietruszki i marchewki. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez 15 min.
Do warzyw dodajemy olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, 1 łyżkę sezamu oraz koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy przez 5 min.
Warzywa przekładamy na usmażoną rybę. Dekorujemy sezamem, chili i kolendrą
Zobacz inne przepisy
Zobacz produkty polecane do tego dania: