Wigilijna ryba po grecku z aromatem goździków i cynamonu

8.1K
4.7/5 - (7 głoss)

Składniki

1kg filetów Morszczuka argentyńskiego

2 łyżeczki musztardy

3 łyżki mąki

1/2 szklanki rosołu (z kostki)

olej do smażenia

1 laska cynamonu

4 duże marchewki

kilka goździków

2 pietruszki (korzeń)

1 listek laurowy

2 cebule

pieprz

1 seler

sól

1 por

cukier

1 szklanka przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Filety z morszczuka kroimy na mniejsze kawałki, lekko solimy, obtaczamy w mące.

Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju.

Podsmażoną rybę przekładamy do szklanego naczynia (głębokiego) i odstawiamy do wystygnięcia.

Obrane i umyte warzywa kroimy w cienkie paseczki (w słomkę), następnie wkładamy do rondla, dodajemy kilka łyżek oleju. Podsmażamy.

Do lekko zarumienionych warzyw, wlewamy rosół, oraz doprawiamy solą.

Całość dusimy pod przykrywka do momentu gdy warzywa zaczną robić się miękkie.

Do rondelka dodajemy przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki, kawałek cynamonu i pieprz.

Doprawione warzywa przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut.

Rondelek z warzywami odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy musztardę, łyżeczkę cukru, oraz sól, pieprz do smaku.

Zimnymi farszem warzywnym zalewamy wcześniej usmażone i ułożone w szklanym naczyniu filety z morszczuka.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Podajemy na zimno.

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 głoss)
Close