Ryba po grecku a’la sushi

8K
4.7/5 - (7 ocen)

Składniki

filet z miruny nowozelandzkiej ABRAMCZYK 300 g

szalotka 1 szt.

marchew 100 g

seler 80 g

korzeń pietruszki 80 g

mąka

koncentrat pomidorowy 80 g

bulion drobiowy lub warzywny 200 g

płatki chilli

świeże zioła

sól, pieprz

cytryna 1 szt.

olej

masło

tymianek

Przygotowanie

Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach, szalotkę kroimy w kostkę. Całość smażymy na odrobinie oleju.

Ryba po grecku: Osoba trze marchewkę na misce na drewnianej desce do krojenia. Miska zawiera trochę startej marchewki i jasnego warzywa, prawdopodobnie kapustę. Zielone zioła są lekko widoczne na pierwszym planie.
Ryba po grecku: Osoba z wytatuowanym przedramieniem dodaje poszatkowaną marchewkę i inne warzywa z miski do patelni na kuchence, przygotowując się do gotowania. W tle widoczna jest drewniana deska do krojenia.

Dodajemy chilli i koncentrat pomidorowy, cały czas mieszając.

Ryba po grecku: Ręka z tatuażem miesza poszatkowane warzywa na patelni za pomocą drewnianej szpatułki. Łyżka dodaje porcję koncentratu pomidorowego do mieszanki. Świeże zioła i pomidor znajdują się na pierwszym planie na drewnianej desce do krojenia.

Dodajemy bulion i chwile dusimy, aby warzywa zrobiły się miękkie, a masa zgęstniała. Odstawiamy ją do wystudzenia.

Ryba po grecku: Osoba mieszająca startą marchewkę i dodająca pomidora do patelni na kuchence. Z patelni unosi się para. Na pierwszym planie na drewnianej desce do krojenia znajdują się pomidor i świeże zioła.

Rybę kroimy w dłuższe paski, doprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron.

Ryba po grecku: Dwa surowe filety rybne z widocznym marmurkowaniem umieszczono na drewnianej desce do krojenia. Świeże zielone zioła są częściowo widoczne na pierwszym planie, lekko nieostre.
Ryba po grecku: Osoba z tatuażami przygotowuje się do obtoczenia filetów rybnych w mące na białym talerzu. W pobliżu widać patelnię i deskę do krojenia z zieleniną.

Dodajemy łyżkę masła, świeży tymianek i smażymy jeszcze przez chwilę polewając rybę roztopionym masłem. Kiedy ryba jest gotowa odstawiamy ją do wystudzenia.

Ryba po grecku: Osoba gotuje trzy doprawione filety rybne na czarnej patelni, polewając je masłem. Na patelni widać świeże gałązki tymianku i ząbek czosnku. Płyta kuchenna jest czarna, a zioła są na pierwszym planie.

Na kawałku folii spożywczej układamy masę z sosu greckiego w formie równego kwadratu. Na środku układamy rybę i zawijamy wszystko razem, aby powstała rolada.

Ryba po grecku: Osoba rozprowadza białą substancję na arkuszu poszatkowanych czerwonych marchewek na drewnianej desce, prawdopodobnie przygotowując danie. Jej ramiona są widoczne, a na pierwszym planie są zioła.
Ryba po grecku: Ręce przygotowujące filet z ryby zawinięty w warstwę pomarańczowej mieszanki warzywnej na drewnianej desce. Folia plastikowa jest używana do przykrycia mieszanki. Świeże zioła są widoczne na pierwszym planie.
Ryba po grecku: Ręce z tatuażami owijają kawałek jedzenia, prawdopodobnie kiełbasę, w folię spożywczą na drewnianej desce do krojenia. Na pierwszym planie widoczne są świeże zioła.

Odstawiamy ją do lodówki na parę godzin, aby wszystko dobrze się związało

Podajemy na zimno, krojąc roladę na „rolki” o szerokości ok. 3 cm. Talerz dekorujemy kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.

Ryba po grecku: Dłoń trzymająca kawałek kimchi jeon, koreańskiego dania, na teksturowanym brązowym talerzu. Danie składa się z ryżu, suszonego mintaja i jest pokryte kimchi. Widoczne są trzy rolki, każda jaskrawoczerwona od kimchi.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (7 ocen)
Close