-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
Składniki
filet z miruny nowozelandzkiej ABRAMCZYK 300 g
szalotka 1 szt.
marchew 100 g
seler 80 g
korzeń pietruszki 80 g
mąka
koncentrat pomidorowy 80 g
bulion drobiowy lub warzywny 200 g
płatki chilli
świeże zioła
sól, pieprz
cytryna 1 szt.
olej
masło
tymianek
Przygotowanie
Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach, szalotkę kroimy w kostkę. Całość smażymy na odrobinie oleju.


Dodajemy chilli i koncentrat pomidorowy, cały czas mieszając.

Dodajemy bulion i chwile dusimy, aby warzywa zrobiły się miękkie, a masa zgęstniała. Odstawiamy ją do wystudzenia.

Rybę kroimy w dłuższe paski, doprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron.


Dodajemy łyżkę masła, świeży tymianek i smażymy jeszcze przez chwilę polewając rybę roztopionym masłem. Kiedy ryba jest gotowa odstawiamy ją do wystudzenia.

Na kawałku folii spożywczej układamy masę z sosu greckiego w formie równego kwadratu. Na środku układamy rybę i zawijamy wszystko razem, aby powstała rolada.



Odstawiamy ją do lodówki na parę godzin, aby wszystko dobrze się związało
Podajemy na zimno, krojąc roladę na „rolki” o szerokości ok. 3 cm. Talerz dekorujemy kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy