-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
Składniki
450 g polędwic Dorsza czarnego
2 pietruszki (korzeń)
1,5 l bulionu drobiowego
1 seler naciowy
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju
2 cebule
1/2 małej cytryny
4 marchewki
sól
1 cebula
pieprz
4 marchewki
Przygotowanie
Filety z Dorsza rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Filety obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim kawałki ryby. Smażymy na złoty kolor. Usmażonego dorsza odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.
Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy około 10-15 minut.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy na talerzu.
Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i serwujemy na ciepło lub zostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy