Chrzanowe wielkanocne tartaletki z ciasta francuskiego z rybą po grecku

8.3K
4.7/5 - (8 ocen)

Składniki

½ opakowania filetu z Dorsza Abramczyk (ok. 180 g)

1 (50 g) marchewka

1 (300 g) opakowanie ciasta francuskiego

1 (50 g) pietruszka

1 pęczek rzodkiewek

1 (50 g) plaster selera

¼ (40 g) białej części pora

1 łyżeczka (15 g) koncentratu pomidorowego

¼ (50 g) cebuli

2 łyżki (20 g) oliwy

½ jajka

1 łyżeczka (10 g) chrzanu

1 pęczek szczypioru

50 ml wody

Sól, pieprz

Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy przez 3 minuty pokrojoną cebulę i białą część pora ze szczyptą soli i pieprzu.

Ryba po grecku: Na drewnianej powierzchni znajduje się patelnia ze podsmażoną cebulą i porem, obok niej zapakowany filet z dorsza, pęczek szczypiorku, rzodkiewki, butelka oliwy z oliwek i główka czosnku.

Dodajemy startą na tarce marchewkę, selera, pietruszkę, wodę, koncentrat pomidorowy oraz chrzan. Podsmażamy przez 5 minut.

Ryba po grecku: Patelnia z tartymi warzywami, porami i koncentratem pomidorowym stoi obok opakowania surowego filetu rybnego oznaczonego DORSZ. Świeże rzodkiewki, szczypiorek, oliwa z oliwek i solniczka w kształcie grzybka znajdują się w pobliżu na drewnianej powierzchni.

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ryba po grecku: Okrągły biały talerz z kawałkami surowej ryby, prawdopodobnie dorsza, ułożonymi na nim w schludny sposób. Talerz stoi na drewnianej powierzchni z szczypiorkiem, rzodkiewkami, oliwą z oliwek i solniczką w pobliżu.

Z ciasta francuskiego szklanką wykrawamy kółka. Na ich środku układamy podsmażone warzywa oraz dorsza. Wolne boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Gotowe podajemy z plastrami rzodkiewki i szczypiorkiem.

Ryba po grecku: Na drewnianym stole stoi talerz z pysznymi tartami z ciasta francuskiego, rybą i warzywami, obok opakowania filetów z dorsza, świeżego szczypiorku, rzodkiewek i butelki oliwy z oliwek.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:

Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:

Zobacz inne przepisy

4.7/5 - (8 ocen)
Close