-
PORCJE
2 porcje -
CZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
Składniki
½ opakowania filetu z Dorsza Abramczyk (ok. 180 g)
1 (50 g) marchewka
1 (300 g) opakowanie ciasta francuskiego
1 (50 g) pietruszka
1 pęczek rzodkiewek
1 (50 g) plaster selera
¼ (40 g) białej części pora
1 łyżeczka (15 g) koncentratu pomidorowego
¼ (50 g) cebuli
2 łyżki (20 g) oliwy
½ jajka
1 łyżeczka (10 g) chrzanu
1 pęczek szczypioru
50 ml wody
Sól, pieprz
Przygotowanie
Na oliwie podsmażamy przez 3 minuty pokrojoną cebulę i białą część pora ze szczyptą soli i pieprzu.

Dodajemy startą na tarce marchewkę, selera, pietruszkę, wodę, koncentrat pomidorowy oraz chrzan. Podsmażamy przez 5 minut.

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta francuskiego szklanką wykrawamy kółka. Na ich środku układamy podsmażone warzywa oraz dorsza. Wolne boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Gotowe podajemy z plastrami rzodkiewki i szczypiorkiem.

Zobacz produkty w formie schłodzonej polecane do tego dania:
Zobacz produkty w formie mrożonej polecane do tego dania:
Zobacz inne przepisy